Osrednji dogodek FILMŠULE 2014/2015 – OKLEPNICA POTEMKIN (Bronenosec Potëmkin)

20150208
20:00
OKLEPNICA POTEMKIN (Bronenosec Potëmkin)
nemi film, Sovjetska zveza, 75 min, 1925Režija: Sergei M. Eisenstein
Scenarij: Nina Agadzhanova, Nikolai Aseyev, Sergei M. Eisenstein, Sergei Tretyakov
Montaža: Sergei M. Eisenstein, Grigori Aleksandrov

Film je posnet po resničnem dogodku iz prve ruske revolucije leta 1905, ko so se na oklepnici Potemkin mornarji, zaradi streženega gnilega mesa, uprli nadrejenim. Sicer ubogljivi mornarji niso načrtovali vstaje, a ko je admiral ukazal postreliti nekaj najupornejših mornarjev, so se vsi ostali spontano uprli. Svojo vstajo so nameravali nadaljevati v ukrajinski Odesi.

Oklepnica Potemkin je eden najpomembnejših filmov vseh časov, ki je po nastanku postal točka ideološkega spora med Vzhodom in Zahodom. Desetletje cenzure, zagrizena podpora in prepoznavnost v Evropi, številne reference, učinki, vizualni citati ter analize strukture, so film že v njegovem aktualnem času ustvarile za kultnega, Eisensteina pa potrdile za pravega filmskega umetnika. Uspel je ustvariti veličasten in ganljiv filmski spomenik.

Film bo na klavirju pospremil priznani skladatelj in pianist ter sodelavec Slovenske kinoteke, Andrej Goričar.

Projekciji pa bo sledil pogovor in krajše predavanje prof. Jožeta Dolmarka, ki bo razsvetlil nastanek in kulturno ozadje generacije, ki je ustvarjala t.i. sovjetski film montaže, reflektiral bo vlogo filma v današnji družbi, tudi med mladimi, in ocenil stanje filmske kulture pri nas.

Kulturni dogodek je pripravljen ob 110. obletnici prvih slovenskih filmov Karola Grossmanna in 90. obletnici filma Oklepnica Potemkin. Dogodek je organiziran v sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture Vizo.

Vstopnine ni – brezplačne vstopnice si zagotovite pri blagajni.
Program Filmšula sofinancira Slovenski filmski center (kulturno vzgojni filmski projekti).

plakat Potemkin 8feb2015