Osnove Pasje Govorice ali kako poslušati z očmi

20210512
19:00

OSNOVE PASJE GOVORICE ALI KAKO POSLUŠATI Z OČMI ?

Sreda, 12. 5. 2021, ob 19.00, spletno predavanje preko Zooma

V predavanju se bomo posvetili razumevanju osnov pasje govorice.
Pogovarjali se bomo o tem, kako psi uporabljajo držo telesa (npr. pokončen rep), pozicijo telesa (npr. obračanje vstran), hitrost, obrazno mimiko in svoj glas za medsebojno sporazumevanje in za sporazumevanje z nami.
Dotaknili se bomo pomena miritvenih signalov (zehanje, oblizovanje in ovohavanje tal) in opozorilnih signalov (npr. renčanje) ter njihovega pomena kot znanilcev stresa.
Odgovorili bomo na vprašanja, kaj pes dela zavestno in kaj podzavestno, kdaj in kateri znaki so namenjeni drugim in kateri so namenjeni pomirjanju samega sebe. Vse skupaj pa bomo postavili v različne situacije, saj se pomen in izrazitost signalov spreminjata glede na okoliščine.
Na koncu bo čas tudi za vprašanja.

Petra Mohar je po izobrazbi biologinja s posebnim zanimanjem za etologijo (veda o vedenju živali) in ekologijo (veda o odnosih med živimi bitji in živimi bitji ter njihovim okoljem). Že v času študija je bila aktivna prostovoljka Društva za zaščito živali Ljubljana in kasneje Zavetišča Horjul, kjer je bila nekaj časa tudi zaposlena. Delo z zapuščenimi, prestrašenimi, zanemarjenimi in težavnimi psi jo je vodilo v raziskovanje različnih psom prijaznih pristopov k prevzgoji. V letu 2012 se je začela izobraževati v Ttouch tehniki, kjer je za kakovostno delo zahtevano poznavanje telesne drže in govorice psov. Njen sedanji pristop pa je oblikovalo izobraževanje pri svetovno znani Turid Rugaas, ki je pasjo govorico približala tako pasjim skrbnikom kot njihovim inštruktorjem. Februarja letos je Petra skupaj s somišljenico Melani Skornšek odprla zavod Psi in Mi, center za sodobno vzgojo psov.

? Dogodek organiziramo v sodelovanju s Klubom študentov Sežana.

? Prijave na predavanje sprejemamo na naslovu info@mcpodlaga.com, do torka, 11. 5.