NIKA KOVAČ: MOJA ODLOČITEV (PREDSTAVITEV KNJIGE)

20210308
18:00

Z avtorico knjige Niko Kovač se bo pogovarjala Petra Meterc.

Ni se nam treba ozreti daleč, da bi videli, kako so se v času pandemije nekatere pravice začele le še bolj krčiti. Poleg dejstva, o katerem poročajo prav z vseh koncev sveta, da je v zadnjih mesecih nasilje v družini, predvsem nad ženskami, skokovito naraslo, mnogim ženskam po svetu v teh dneh še močneje omejujejo tudi pravico do varne prekinitve nosečnosti.

Nika Kovač, sociologinja, antropologinja in etnologinja, se v svojem raziskovalnem in družbeno angažiranem delu ukvarja z vprašanji družbenega spola in socialnih krivic.
Vodi Inštitut 8. marec in je pobudnica kampanje #jaztudi v Sloveniji. Feministka in aktivistka, ki s svojim pisanjem vrača besedo ženskam.

Pravica do odločanja o rojstvu svojih otrok je v Sloveniji samoumevna in ustavno zaščitena. Vendar je splav še zmeraj tabu. Ženske o tej izkušnji poredko govorijo.
Nika Kovač, je v knjigi Moja odločitev zbrala zgodbe pogumnih žensk, ki so želele spregovoriti o splavu. Iz njihovih zgodb govori življenje samo, kakršno je, polno intimnih, zdravstvenih in eksistenčnih kriz. Hkrati te zgodbe pričajo, kako globoko patriarhalna je še zmeraj slovenska družba, koliko ostankov prepričanj, da ženska nima pravice razpolagati s svojim telesom, da mora ne samo potrpeti, ampak tudi trpeti in se žrtvovati, je v njej.

Ta knjiga ne propagira splava, se pa odločno zavzema za omogočanje izbire in svobodno odločanje, kajti neželena nosečnost se lahko zgodi katerikoli. Odločitev o splavu je zgolj odločitev vsake posameznice in nihče, ne okolica ne bližnji ne medicinsko osebje, nima pravice pritiskati nanjo. Kajti ženske nismo zvedene samo na reproduktivno funkcijo, ampak smo enakopravne, samostojne in svobodne osebe.

Petra Meterc je zaključila študij anglistike in polonistike. Vrsto let je delala na Radiu Študent, danes kot samozaposlena v kulturi še največ deluje na področju literarnega prevajanja in filmske kritike, za slednje je v lanskem letu prejela tudi priznanje revije za film in televizijo Ekran. Med drugim je dejavna tudi kot programska sodelavka Inštituta 8. marec.

 

 

Organizator: Kosovelov dom Sežana.

Soorganizatorji: Kosovelova spominska soba, Kosovelova knjižnica Sežana in MC Podlaga.