Multiskalno računalniško modeliranje; od elektronske strukture do celičnih mehanizmov

20230414
19:00
Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju z MC Podlaga in Klubom študentov Sežana organizira poljudnoznanstveno predavanje, ki ga bo v petek, 14. aprila, ob 19. uri izvedel Domen Pregeljc, štipendist ASEF generacije 2022 in doktorski študent na Švicarski državni tehniški visoki šoli Zurich (ETH Zurich). Predavanje nosi naslov “Multiskalno računalniško modeliranje: od elektronske strukture do celičnih mehanizmov” in bo potekalo v prostorih MC Podlaga.
PRIJAVA
Za ogled predavanja se je treba prijaviti do 14. aprila najkasneje do 18. ure: http://bit.ly/40Cwnry
O PREDAVANJU
Metode, ki temeljijo na matematičnih, fizikalnih in kemijskih teorjiah ter izkoriščajo vse večjo razpoložljivo računsko moč igrajo dandanes pomembno vlogo v znanosti. Pogosto so od tradicionalnih eksperimentov cenejše in hitrejše, v nekaterih primerih pa nam omogočajo vpogled v mehanizme, ki so izven dosega eksperimentov. Tekom predavanja bo predstavljenih nekaj pristopov, ki se uporabljajo pri preučevanju pojavov različnih velikostnih razredov. Med drugim tudi to, kako nam lahko računalniške simulacije pomagajo predvideti učinek mutacije encima na njegovo delovanje in kako prisotnost določene substance vpliva na signalne poti v nevronski celici.
O PREDAVATELJU
Domen Pregeljc je leta 2022 magistriral iz kemije z molekularno fiziko na Imperial College London. Trenutno je doktorski študent na Švicarski državni tehniški visoki šoli Zurich (ETH Zurich). Štipendist ASEF je od leta 2022, svoj raziskovalni obisk pa je opravil pri prof. dr. Andreju Šaliju na Univerzi v Kaliforniji, San Francisco. Raziskovalno ga zanima predvsem računalniško modeliranje procesov, ki so pomembni v medicini, na različnih časovnih in prostorskih skalah.
ASEF MLADI UMI
ASEF mladi umi je serija poljudnoznanstvenih predavanj mladih, ki mlade spodbuja k predstavitvi svojega raziskovalnega dela ter pridobljenih izkušenj v okviru štipendijskega programa ASEF na način, ki je dostopen in razumljiv širši javnosti. ASEF se v projektu povezuje z lokalnimi organizacijami, ki delujejo v krajih, od koder prihajajo predavatelji. S sodelovanjem se želi doseči navezovanje in vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.
ASEF povezuje in združuje slovenske znanstvenike in akademike po celem svetu.
MC Podlaga je mesto, kjer se mladi v Sežani lahko družijo in hkrati kreativno preživljajo prosti čas.
Klub študentov Sežana je bil ustanovljen leta 1965 in združuje študente s področja nekdanje občine Sežana, se pravi sedanjih občin Divača, Hrpelje, Kozina, Komen in Sežana. Še posebno je ponosen na uspešno izpeljani projekt mladinskega centra MC Podlaga, vrata katerega niso odprta le študentom, temveč je to kraj, kamor lahko zahaja vsa sežanska mladina.

Projekt podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.