(MF 24) KAKO LEP JE TRST – Predstavitev prvega slovenskega vodnika po Trstu

20240724
20:00

Ob 20.00, ploščad pred MC Podlaga

Lani je izšla pregledana in dopolnjena izdaja uspešnice Kako lep je Trst, prvega slovenskega vodnika po Trstu, ki je pod okriljem Založništva tržaškega tiska prvič izšel leta 2011.

Gre za obvezno branje za vse, ki želijo mesto v zalivu, kot mu je pravil pisatelj Boris Pahor, spoznati v slovenski luči. Avtorici vodnika sta Erika Bezin in Poljanka Dolhar, ki ga bosta predstavili tudi v Sežani.

Prvi in še vedno edini slovenski vodnik po Trstu in njegovi okolici tudi v dopolnjeni izdaji ohranja svoj prvotni namen – radovedne bralce in obiskovalce vodi po ulicah in trgih, mimo arhitekturnih in umetnostnih biserov, predvsem pa opozarja na sledove, ki so jih v Trstu skozi zgodovino pustili Slovenci, in hkrati predstavlja današnji slovenski utrip mesta.

Kje si lahko privoščimo dobro kavo, pico ali sladoled? Katere ulice in trgi so najbolj sugestivni, katera kraška pešpot ponuja najlepši pogled na zaliv? Ob katerih dogodkih je v mestu najbolj živahno? Kdaj je na vrsti Kraška ohcet in kdaj Majenca? So osmice odprte celo leto?

Vodnik ponuja odgovore na vprašanja današnjih izletnikov, ki želijo s kamero ujeti čim več avtentičnih kadrov, a tudi spoznati dušo obiskanih krajev. Ta se skriva v zgodbah in zanimivostih, ki ne najdejo vedno prostora v zgodovinskih knjigah, pa tudi v vsakem turističnem gradivu ne.

Poglavja bogatijo odlomki iz literarnih del, življenjske zgodbe pomembnih ljudi s celega sveta, ki so Trst izbrali za svoj dom, zanimivosti o manj znanih dogodkih, navadah, praznikih ter krajevnih kulinaričnih posebnostih. V novi izdaji je zdaj še več praktičnih nasvetov za čim bolj sproščeno in udobno tržaško izkušnjo.

Večkrat ponatisnjeni vodnik Kako lep je Trst je z dodanimi vsebinami zdaj še bolj nepogrešljiv priročnik za odkrivanje mesta in njegove okolice, kamor se zadnja leta – morda tudi po zaslugi vodnika – podaja vse več slovenskih obiskovalcev.

*** V primeru slabega vremena dogodek odpade.