26. 11. – medgeneracijski obisk fotografske razstave Maria Magajne

20161126
10:00

Mladinski center Podlaga vabi na medgeneracijski obisk fotografske razstave Maria Magajne ob 10. uri v palači Gopčević v Trstu.

Po razstavi nas bo popeljal kustos Robi Jakomin.

V oktobru smo praznovali stoletnico rojstva Maria Magajne (1916 – 2007), velikega tržaškega fotografa.

Ni pretirano zatrditi, da je Mario Magajna svoje življenje posvetil fotografiji: dokaz za to je izjemno obsežen foto arhiv kar 300.000 negativov, ki ga hrani Odsek za zgodovino in etnografijo Narodne in študijske knjižnice. Arhiv je sad neutrudnega dela fotoreporterja Primorskega dnevnika. Tam je Mario Magajna namreč bil zaposlen od leta 1946 do upokojitve leta 1982, sodelovanje pa je trajalo vse do leta 1993. Magajnov objektiv je ujel ogromno število dogodkov in prireditev v Trstu in okolici, seveda ne samo tistih, ki so zadevali Slovence v Italiji.
Njegovi posnetki so bistveno pripomogli k oblikovanju kolektivnega imaginarija te skupnosti: »Njegov Trst je postal Trst vseh nas«, je o njem zapisal zgodovinar Gorazd Bajc. Je pa tudi res, da velik del tržaškega prebivalstva še ne pozna obsežne fotografske dediščine Maria Magajne in cilj razstave je, poleg poklona, ravno ta: fotografa predstaviti in približati vsem mestnim skupnostim.

»Za vsako fotografijo, ki jo naredim, vem, da postaja del zgodovine. To je več kot napisati članek. To je nekaj živega, človeka kar prevzame.« Mario Magajna.

INFORMACIJE ZA UDELEŽENCE DOGODKA

Z udeleženci, ki:

–       potrebujejo prevoz, se dobimo pri pošti v Sežani ob 8.45 in se nato z busom 2 na Opčinah odpravimo v Trst,

–       če pridete na Opčine s svojim prevozom in greste z nami na bus 2, se dobimo ob 9.05 na postaji tramvaja,

–       kdor pride direktno v Trst, se nam ob 10.00 pridruži na ogledu razstave v palači Gopčević  (ob Canalu Grande).

*Za mlade do 30. leta bo prevoz z busom 2 v Trst in nazaj BREZPLAČEN.

Prijave z navedkom kako boste na dogodek prišli, nam prosimo posredujte na info@mcpodlaga.com.  Za več informacij smo vam z veseljem na voljo na številko 051 204 765.

 

Prijazno vabljeni na medgeneracijski dogodek Mladinskega centra Podlaga!

 

Več o Mariu Magajni:

Video: http://4d.rtvslo.si/arhiv/osmi-dan-prispevki/174435395
Mario-Magajna-Trieste