Koncert: Dubzilla (dub/reggae)

20151121
22:00

Dub Naturalis Naslovnica crop

Na eno novembrsko soboto bomo gostili edini resen slovenski dub band. Nežne vibracije pod 50 hz nam bojo zašibile kolena in nas popeljale v hipnotično prikimavanje. Dubzillo smo spoznali že na lanski Wkrwglci, ko so spremljali ljubljanskega rimoklepača Klemna Klemna. Tokrat povsem inštrumentalni in samosvoji. Dubbing is a must! 

Zgodilo se je že davnega leta 2006 nekje v ‘Podgurju’, južno od reke Krke in severno od Gorjancev. Luč sveta je ugledala zasedba Dubzilla. Izvorna podstat zasedbe sta opojen dub in reggae tradicija, vendar pa se ta prežemata s številnimi žanri, od bolj trendovskih plesnih elektronskih praks do rocka, post rocka, semplinga in gramofonskih diverzij. Vse skupaj se zliva v drzen ‘podgurski dub’ in na prvencu Dubzilla – Dubzilla (2011, Založba Radia Študent – ZARŠ) zabeležena inštrumentalna dub glasba obsega kopico žanrskih primesi in stilskih prijemov, vključuje patudi elemente jugoslovanske zapuščine ljudske glasbe in kulturnih izročil.

Dubzilla so kot edini inštrumentalni slovenski dub bend že s prvencem pustili izjemno močan odtis na lokalni dub sceni. Na plošči DUB NATURALIS (2014, Založba Radia Študent – ZARŠ) nadaljujejo s tradicijo gojenja avtohtonega duba, pri katerem je žanrska matrica dub glasbe le okvirna smernica, ne pa tudi končna destinacija. Še vedno se spogledujejo z raznovrstnimi godbami, ob tem pa so – kot napotuje ime plošče – uporabljali izključno analogne inštrumente (kitara, bobni, bass, orgle wurlicer ter synth) in posneli plato več ali manj v živo. Na tak način so poskušali ujeti čim bolj organski zvok in vanj vključili več gostujočih glasbenikov, med drugim tudi trnowskega rimoklepača Klemna Klemna.

Dubzilla so:
Dejan Slak (klaviature, synth, efekti)
Luka Švajger (kitara)
Črt Zorko (bas)
Tomaž Rifelj (bobni)
Saša Serban (sampli, efekti)

Facebook, Soundcloud, ZARŠ, Bandcamp