kino kino: KONJE KRAST (Ut og stjæle heste)

20201009
14:30

Drama, Norveška/Švedska/Danska, 2019, 122 minut.
Režija: Hans Petter Moland.
Igrajo: Stellan Skarsgard, Bjorn Floberg, Danica Čurčić, Tobias Santelmann, Jon Ranes idr.

November 1999: 67-letni Trond živi v prostovoljni osamitvi in veselo pričakuje novo tisočletje. Ko nastopi zima, spozna soseda Larsa in ugotovi, da ga je prvič srečal poleti 1948. Tistega leta, ko je Trond dopolnil 15 let. Tistega leta, ko je Trond odrastel.
Vizualno razkošna, v mogočno norveško divjino postavljena ekranizacija istoimenske knjižne uspešnice raziskuje teme krivde, odgovornosti in tistih na videz nepomembnih dogodkov, ki za vedno zaznamujejo naša življenja.
Film Konje krast temelji na uspešnem romanu norveškega pisatelja Pera Pettersona, ki je zanj prejel številne pomembne mednarodne nagrade, časopis The New York Times pa ga je uvrstil tudi na seznam 10 najboljših knjig leta 2007. Pettersonovi romani so prevedeni v več kot 50 jezikov.

Festivali, nagrade:
Srebrni medved za izjemen umetniški prispevek (fotografija) – Berlinale. Pet norveških nacionalnih filmskih nagrad (za najboljšo režijo, najboljši norveški kinematografski film, najboljšo fotografijo, glasbo in moško stransko vlogo). Norveški kandidat za tujejezičnega oskarja. LIFFe. Glasgow. Haifa.