Kino Kino: Krogi (Krugovi)

20140417
00:00

KINO KINO – večeri umetniškega in kakovostnega filma, ki jih filmofili ne smete zamuditi!

krugovi_v_02Drama, Srbija/Slovenija/Nemčija/Francija/Hrvaška, 2013, 112 minut.

Režija: Srdan Golubović.

Igrajo: Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Hristina Popović, Boris Isaković, Vuk Kostić, Jasna Đuričić.

Bosna, 1993. Srbski vojak Marko je v družbi prijateljev, ko opazi tri soborce, ki surovo pretepajo muslimanskega civilista Harisa. Marko posreduje in ga reši, a vojaki se spravijo nadenj in ga pretepejo do smrti. Leto 2005. K Harisu, ki si je medtem ustvaril družino v Nemčiji, se v begu pred nasilnim možem zateče Markovo bivše dekle … V Beogradu se Markov najboljši prijatelj Nebojša, zdaj ugleden kirurg, sooča z dilemo, ko se na njegovi operacijski mizi znajde vodja trojice vojakov … K Markovemu očetu, ki v Trebinjah gradi cerkev, s prošnjo za delo pristopi mladenič, za katerega se izkaže, da je sin enega izmed morilcev …

Festivali, nagrade:

Svetovna premiera in posebna nagrada žirije – Sundance 2013. Nagrada ekumenske žirije v sekciji Forum – Berlin 2013. Nagrada občinstva – Sofija 2013. Zlata arena za najboljšo manjšinsko koprodukcijo, najboljšo režijo in najboljšega igralca, diploma Hrvaškega društva filmskih kritikov – Pulj 2013. Nagrada občinstva – Sarajevo 2013. Srbski kandidat za tujejezičnega oskarja.

V Kosovelovem domu!