Jane’s Walk Sežana 2019

20190518
10:00

DREVOHOD
Kdaj in kje? Sobota, 18. maj 2018, ob 10.00 na parkirišču pred pošto.
Kaj? Nam je ljubši sprehod v mestu ali sprehod v gozdu? – Ne glede na našo izbiro, družba dreves je vedno dobrodošla ali celo nepogrešljiva.
Na letošnjem urbanem sprehodu Jane’s Walk bomo zato preverili, če se drevesa po Sežani bohotijo le v parkih in pozabljenih kotičkih mesta, če se na ulicah umikajo avtomobilom, … mogoče pa na sprehodu ugotovimo ravno nasprotno – da nas drevesa in drevoredi spremljajo na večini naših poti in opravkov po Sežani

Ne glede na to, če nam je ljubši sprehod v mestu ali sprehod v gozdu je družba dreves vedno dobrodošla ali celo nepogrešljiva. In ravno zato se letos po Sežani v sklopu pobude Jane’s Walk odpravljamo na urbani sprehod oz. bolje rečeno na DREVOHOD!
Zazrti v krošnje (a še vedno trdno na tleh in z očesom na prometu) bomo preverili, če se drevesa po Sežani bohotijo le v parkih in pozabljenih kotičkih mesta, če se na ulicah umikajo avtomobilom in tako iščejo svoj prostor pod soncem med razpokami asfalta … mogoče pa na sprehodu ugotovimo ravno nasprotno – da nas drevesa in drevoredi spremljajo na večini naših poti in opravkov po Sežani.
Zato se dobimo v soboto, 18. maja 2019, ob 10.00 na parkirišču pred pošto v Sežani, od koder odrinemo na drevohod vzdolž glavne ceste, po nekaj ovinkih na katerih bomo nekatera drevesa pogledali in spoznali tudi od bliže … vse do prostora, kjer se drevesa počutijo doma, pa četudi v mestu.
Na drevohodu bomo poleg velikih in malih in srednjih sprehajalcev veseli tudi vseh štirinožnih družabnikov, jezimo pa se ne niti na rolkarje, kotalkarje, kolesarje, poganjalčkarje in vozičkarje … skratka: sprejemamo vsakršna kolesa, le da jih naokoli ne poganja motor.
Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu hoje po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora.
V sodelovanju z Mladinskim centrom Podlaga se pod vodstvom krajinske arhitektke Petre Grmek tej mednarodni pobudi v Sežani pridružujemo že tretje leto zapovrstjo.
Več o mednarodni akciji Jane’s Walk si lahko preberete na: ipop.si in janeswalk.org.