filmšula: STRAH

20170526
19:00

Kratki film, Slovenija, 2016, 30 minut.
Režija: Dejan Babosek.
Film Strah poleg umetniške vrednosti, ki jo sama po sebi predstavlja filmska forma, obenem predstavlja močno družbeno angažirano vsebino, katere namen je ozaveščanje javnosti in opozarjanje na problem porasta vsesplošne nestrpnosti, s katero se v družbi (ponovno) soočamo.
Ustvarjalci filma se tako povezujejo z mnogimi humanitarnimi organizacijami, sodelovanje pa so razširili tudi na druga področja umetnosti, saj se je ekipi pridružil tudi rapar Trkaj, ki je za film napisal pesem z istoimenskim naslovom Strah. Trkaj pravi, da se je na povabilo k sodelovanju pri projektu Strah, odzval brez pomislekov: »Sama tematika je odlična, ker se v naši državi dogaja veliko ustrahovanja. Šok, jok, groza … če krvavi, potem se prodaja, je lahko nekako mantra sodobnih medijev. Prav je, da se o tem pogovarjamo, da občutimo strah in ga znamo brzdati ter ga uporabiti v bolj kreativne namene. Zato sem napisal pesem o tem. Film sem si že ogledal in se me je dotaknil, ob njem sem se zamislil, kar pomeni, da je dosegel svoj namen.«
Filmski projekt Strah je podprl Slovenski filmski center.

O filmu: Film Strah (Fear) z aktualno zgodbo poudarja nevarnosti rasizma, fašizma in ksenofobije ter javnost poziva k strpnosti in sprejemanju različnih kultur. Prikazuje zgodbo najstnika, ki podleže populistični propagandi ekstremne desnice, za kar plača zelo visoko ceno. Do spoznanja pride, ko je za rešitev že zdavnaj prepozno, posledice svojih dejanj pa bo občutil še celo življenje.

Dogodek v MC Podlaga sestavljata predvajanje filma, ki je dolg 30 minut, in pogovor po filmu z režiserjem filma – Dejanom Baboskom oziroma z ekipo ustvarjalcev filma.

Obiskovalci dobijo bon za ogled filma Pirati s Karibov: Salazarjevo maščevanje po znižani ceni 3,50 EUR.

Vstop je prost.

 

filmšula