FILMŠULA: NEČISTA KRI

20190315
15:00

O FILMU

(110 min / švedščina / 13+)

Režija: Amanda Kernell

Igrajo: Lene Ceceilia Sparrok (Elle Marja), Mia Erika Sparrok (Njenna), Maj Doris Rimpi (Elle Marja/Christina) idr.

Švedska, trideseta leta. Elle Marja, štirinajstletna pripadnica ljudstva Sami, se v internatu sooča z rasizmom in prestaja ponižujoče psevdo-znanstvene raziskave. Da bi zbežala svoji usodi in uresničila sanje o boljšem življenju, mora prevzeti novo identiteto ter pretrgati vse vezi s svojo družino in kulturo …

“Številni starejši Samiji so pustili vse za seboj in postali Švedi. Vedno sem se spraševala, kaj se ti zgodi, če pretrgaš vezi s svojo kulturo in zgodovino. Lahko res postaneš nekdo drug? Nečista kri je poklon tistim, ki so odšli, in tistim, ki so ostali – podan iz perspektive Elle Marje. Hotela sem posneti film, ki samijsko skupnost pokaže od znotraj in v katerem temno plat švedske kolonialne zgodovine doživimo na fizičen način. Film, prežet z jokom in krvjo.”
– Amanda Kernell

Več informacij o filmu si lahko preberite na spletni strani.

Po filmu tudi tokrat sledi pogovor, ki ga bo vodil Rok Govednik iz Zavoda Vizo.

Dijaki z ogledom filma in prisotnostjo na pogovoru pridobite ure za OIV.

Filmšula je podprogram filmske vzgoje, ki ga predstavljamo pod skupnim imenom projekta FILMARIJA in traja od oktobra 2018 do junija 2019. Partnerji programa FILMARIJA v sezoni 2018/2019 smo: Kosovelov dom SežanaObčina SežanaKulturni dom CerknicaKulturni dom PostojnaMC PodlagaKlub študentov SežanaŠC Srečka Kosovela SežanaZavod VizoSlovenski filmski center.