filmšula: dežela nomadov (nomadland)

20211112
15:00

Drama, ZDA, 2020, 108 minut.
Režija:  Chloé Zhao.
Igrajo:  Frances McDormand, David Strathairn, Linda May idr.

V propadajočem mestecu v Nevadi se zapre tovarna gradbenega materiala, ki je delovala 88. let in je edina meščane varovala pred revščino. Tisoče delavcev ostane brez prihodkov, mesto celo brez poštne številke in se uvrsti v mesto duhov. Šestdesetletna Fern, ki je prav tako delala v tovarni, se odpravi v neznano. Njen dom postane kombi in tako postane ena izmed modernih nomadov, tavajočih po opuščenih delih sveta, ki se znajdejo, kakor se pač lahko, opravljajo priložnostna dela, da ne bi potonili čisto na dno. Tako svobodno življenje je po drugi strani lepo, saj se ti ljudje srečujejo, družijo, razvijajo svoj duh medsebojnega razumevanja in solidarnosti. Nekaj, kar vsem nam manjka.

Festivali, nagrade:
Zlati lev Benetke, 3 oskarji – za najboljši celovečerec, režijo in glavno igralko.

Pogovor po filmu bo vodila Petra Gajžler.

Brezplačno vstopnico si lahko zagotovijo na blagajni Kosovelovega doma Sežana, pol ure pred dogodkom.
Partnerji programa FILMŠULA v sezoni 2021/2022 smo:
Kosovelov dom Sežana,  Mladinski center Podlaga, Klub študentov Sežana, ŠCSK Sežana – Gimnazija in ekonomska šola, ŠCSK Sežana – Višja strokovna šola.
Sofinancer: Slovenski filmski center.
  • Dogodek bo zaprt za dijake in študente ŠCSK Sežana ter mentorje/predstavnike partnerjev na projektu.
  • Vsi, ki se bodo dogodka udeležili bodo morali zagotavljati pogoj PCT. Ker bo dogodek zaprtega tipa, bo vstop v dvorano dovoljen tudi z negativnim rezultatom hitrega testa s samotestiranjem, ki ga morajo udeleženci opraviti za vstop v šole/službe. Negativen rezultat samotestiranja ne sme biti starejši od 48 ur.