filmšula: DELO NA ZAHTEVO (The Gig Is Up)

20211217
15:00

Dokumentarni film, Kanada/Francija, 2021, 88 minut.
Režija:  Shannon Walsh.

Wolt, Amazon, Uber … vsi vemo, kako preprosto jih je uporabljati in kako privlačne so njihove cene. Po vsaki dostavi nas »zaradi zagotavljanja najvišje kakovosti« povabijo, da ocenimo storitev. Le malokdo pa se zaveda, kakšne posledice bo njegova sodba imela za človeka, ki s torbo na ramenih kolesari skozi mesto …
Film pripoveduje zgodbe nevidnih in hitro nadomestljivih ljudi, ki delajo v ekonomiji na zahtevo. Milijoni posameznikov, ki jih je privabila obljuba prožnega delovnika, neodvisnosti ter nadzora nad časom in denarjem, so se znašli v povsem drugačni resničnosti. Pogoji dela so pogosto nevarni, plačilo se spreminja brez predhodnega obvestila in delavci živijo v nenehnem strahu, da bodo zaradi slabe ocene ali nerazpoložljivosti »deaktivirani«.

Festivali, nagrade:
CPH:DOX (svetovna premiera); Hot Docs; DOXA (otvoritveni film); Dokufest Prizren; Melbourne; Edinburg.

Po filmu bo pogovor. Rok Govednik (Zavod VIZO) se bo pogovarjal z Dašo Ložar iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

Predvajanje filma s pogovorom je zaprto za dijake in študente Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana ter člane Kluba študentov Sežana.

Vstop je prost – brezplačne vstopnice morate dvigniti pri blagajni Kosovelovega doma Sežana.

Več o programu filmšulskih projekcij najdete na spletni strani http://filmšula.si/.

Filmšula je podprogram filmske vzgoje, ki ga predstavljamo pod skupnim imenom FILMARIJA in FILMŠULA in traja od septembra 2021 do junija 2022. Če si želiš pobližje spoznati filmsko umetnost in si izostriti kritičen pogled na svet, v katerem živimo, se nam pridruži!

Partnerji programa FILMŠULA v sezoni 2021/2022 smo: Kosovelov dom Sežana, Zavod ŠTIP – Mladinski center Podlaga, Klub študentov Sežana, ŠCSK Sežana gimnazija in ekonomska šola, Višja strokovna šola.

Projekt sofinancira Slovenski filmski center.