Clade (predstavitev plošče), Sekire

20141108
22:30
CLADE (alter-grunge-rock, Ljubljana):
Videospot SHEEP dobro zajema sporočilnost skupine in nove plate Firstborn, saj skupina Clade skozi vse svoje pesmi, ki so izključno avtorsko delo, izraža mnenja, opazke, kritike in čustva do današnje družbe ter sili posameznika v samorefleksijo. Pesem Sheep ni nič drugačna in nosi močno sporočilo družbi. Videospot nazorno opozarja na problem današnje družbe, v kateri posameznik slepo sledi množici in dopušča izkoriščanje, ki je prisotno v vseh segmentih družbe. Zgodba se razvije v poskus upora in ostane odprta za nadaljnja razmišljanja.
Glasba skupine Clade je izjemno močna in bogata, k čemur pripomoreta tudi udaren kitarski zvok in energičen ritem. Poleg energičnosti je pri skupini opaziti tudi neizmerno strast do glasbe. Vsi, ki so že bili na kakšnem koncertu in tako deležni neposrednega stika z njihovo glasbo, so presenečeni nad izrazito čustveno noto, ki definira njihove skladbe.

 

SEKIRE (moderen-indie-rock, Ilirska Bistrica):
Ljubezen do glasbe in ustvarjalnost, sta botrovali, da se je pet glasbenikov odločilo, da ustvari bend. Po nekaj zamenjavah članov, so se ustalili pri imenu Sekire. Na začetku so preigravali priredbe svetovno znanih skupin, kot so Jimi Hendrix Experience, Deep Purple, The Doors…
Po skoraj letu igranja priredb so se odločili, da bodo začeli ustvarjati lastno avtorsko glasbo, s slovenskimi besedili, saj so mnenja, da je preveč bendov, ki imajo angleška imena in ustvarjajo v angleškem jeziku, ter s tem zapostavljajo že tako obubožano slovenščino z izgovorom, da se v anglešćini “lažje” spesni pesem. Za seboj imajo kar nekaj nastopov, večina na primorskem.