BEREMO IN GLEDAMO: VELIKI GATSBY (The Great Gatsby)

20220330
18:00
Pogovor o knjigi in filmu.
Roman Veliki Gatsby velja za najboljše delo ameriškega pisatelja Francisa Scotta Fitzgeralda. Gre za sugestivno zgodbo o nesojeni ljubezni na ozadju prikaza ameriške družbe v vročičnih dvajsetih letih 20. stoletja, ki so po gospodarskem razcvetu prinesla boleč propad velikega ameriškega sna. Zgodba romana na eni strani prikazuje blišč bogataške elite, na drugi pa njeno nasprotje.
Fitzgeraldov in Gatsbyjev čas, dvajseta leta 20. stoletja, je bil čas prohibicije, mafije, preprodaje alkohola, tehnološkega napredka, večje tolerance in sprejemanja marginalnih osebnosti, obenem pa je tudi povojni čas, ki je ustvaril novo »izgubljeno generacijo«. Dve osnovni lastnosti naj bi bili dezorientacija in brezciljnost. Gatsby je svoje življenje namenil enemu samemu cilju: uspehu, predstavi o popolnem življenju.

Roman je sicer svojo prvo filmsko priredbo doživel že leta 1974, z Robertom Redfordom, Mio Farrow in Bruceom Dernom v glavnih vlogah. Na dogodku pa se bomo posvetili različici filma iz leta 2013 v režiji Baza Luhrmanna, ki je s to razkošno kostumsko dramo odprl festival v Cannesu 2013.

Film si lahko v Kosovelovem domu Sežana ogledate v torek, 22. marca 2022, ob 9.45, ali v torek, 29. marca 2022, ob 17.00.

Razkošni svet Velikega Gatsbyja nam bosta pričarala Neža Lipanje in Rok Govednik.

Projekt ‘BEREMO IN GLEDAMO: četrta sezona’ sooblikujemo Kosovelov dom, Kosovelova knjižnica, Kosovelova spominska soba – Ljudska univerza Sežana in Mladinski center Podlaga.
Več knjižnih izvodov je na voljo v Kosovelovi knjižnici Sežana, zaradi dogodka in večjega povpraševanja, pa bo čas izposoje krajši. Vabimo vas, da nam sledite na spletnih straneh in profilih socialnih omrežij Facebook in Instragram.
VSTOP PROST