beremo in gledamo: parfum

20220506
18:00
Na zadnjem dogodku četrte sezone BEREMO IN GLEDAMO vas vabimo v Kosovelovo spominsko sobo na pogovor o uspešnici nemškega avtorja Patricka Süskinda PARFUM.
Osrednji lik Jean Baptiste Grenouille se rodi sredi 18. stoletja v najbolj nečistem, gnusnem in smrdečem predelu Pariza. Že od rojstva je Grenouille nekaj posebnega. Molčeč, vase zaprt fant, ki svet doživlja preko vonja, ki ga stvari in ljudje oddajajo. Sam je popolnoma brez lastnega vonja, ima pa nadnaravno sposobnost zaznavanja vonjav. Že od majhnega raziskuje raznolike vonje, ki jih shranjuje v svojem notranjem kraljestvu. Vonji so zanj kot knjige, v katere se potaplja bralec.
Grenouille vidi smisel svojega obstoja v tem, da ustvari popolno dišavo, ki bo oddajala ljubkost, moč, trajnost, raznolikost in lepoto. Pri odkrivanju te božanske dišave se ne zadovolji z običajnimi sestavinami za mešanje parfumov.
Parfum je takoj po izidu leta 1985 doživel izreden mednarodni uspeh in bil leta 2006 upodobljen tudi na filmskem platnu.
O romanu, filmu in pomenu vonja se bomo pogovarjali z Barbaro Pio Jenič in Rokom Govednikom. Barbara Pia Jenič iz zavoda Senzorium raziskuje uporabo vonjev, zvoka, taktilnosti in giba v gledališču in umetnosti nasploh ter doseganje efekta potopitve v dogajanje. Rok Govednik iz Zavoda za uveljavljanje vizualne kulture Vizo se ukvarja predvsem s filmsko vzgojo, filmski kritiko, produkcijo in organizacijo filmskih dogodkov ter festivalov.
Projekt “BEREMO IN GLEDAMO #4” sooblikujemo Kosovelov dom, Kosovelova knjižnica, Kosovelova spominska soba – Ljudska univerza Sežana in Mladinski center Podlaga.