Medijski spol

MEDIJSKI SPOL – filmsko- diskusijska dogodka, ki bosta v nas spodbudila premisleke o tem, kako mediji vplivajo na naše predstave o ženskah in moških.

 

22. in 29. marca v MC Podlaga pripravljamo dva zanima dogodka, kjer bomo z društvom za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa, izpostavili problematiko spolnih stereotipov. Na dogodkih bomo prikazali dva dokumentarna filma, eden obravnava medijske reprezentacije žensk (Miss Representation) in drugi medijske reprezentacije moških (The Mask You Live in).

 

Ogledu filma sledi pogovor, z nami bosta strokovnjaka, ki se že več let raziskovalno ukvarjata s tematiko spolov: IZTOK ŠORI, doktor sociologije in direktor ter znanstveni sodelavec Mirovnega inštituta in MIRNA BERBEROVIĆ, magistrica študij spolov na Nizozemskem, zaposlena na Radiu Študent

 

22. marec ob 19. uri v MC Podlaga

Dokumentarni film »MISS REPRESENTATION«

Režiserka: Jennifer Siebel

V sodobni družbi so mediji med pomembnejšimi oblikovalci kulturnih norm in ti ženskam pogosto sporočajo, da njihova vrednost izhaja iz njihove lepote, mladosti in seksualnosti. Ameriški dokumentarni film se osredotoča na stereotipe o ženskah, ki se pojavljajo v medijih. Skozi različne zgodbe in intervjuje film prikazuje vplive, ki jih imajo ti stereotipi na mlada dekleta, kako se manifestirajo in kakšne so njihove posledice. Poleg problematike stereotipov v medijih, film spremljala tudi akcijo, ki poziva k družbeno odgovornemu oglaševanju, spremembam v uredništvih in izobraževanju.

 

29. marec ob 19. uri v MC Podlaga

Dokumentarni film »THE MASK YOU LIVE IN«

Režiserka: Jennifer Siebel

Film sledi fantom in mladim moškim, ki se srečujejo s težavo, kako ostati zvest sam sebi in hkrati zadostiti ozkim zahtevam konstrukta moškosti. Mediji, vrstniki/ce in tudi odrasli pritiskajo na njih, da se oddaljijo od svojih čustev, zmanjšujejo vrednost prijateljstev, objektivizirajo ženske in rešujejo svoje težave z nasiljem. Ti spolni stereotipi se prepletajo še z raso, razredom in življenjskimi situacijami, ki ustvarjajo labirinte identitetnih kriz fantov in mladih moških na poti, ko poskušajo postati “pravi” moški.

V filmu se tej problematiki posvetijo strokovnjaki/nje iz različnih ved (nevroznanstosti, psihologije, izobraževanja, športa in medijev).

 

Filma sta v angleškem jeziku.