maratonska univerza 2017: Dokumentarni film MARATON! in pogovor z ultramaratonko ANDREJA STERLE PODOBNIK.

20170324
19:00

Petek, 24. 2. 2017, ob 19. uri v MC Podlaga:
Predavanje MATJAŽA INTIHARJA: TEKAŠKA FOTOGRAFIJA.
Imamo fotokamero, udeleženka, udeleženec maratona ali druge tekaške prireditve nas poprosi, da jih fotografiramo na progi. Seveda gremo na tekmovanje kot fotografi s fotokamero v roki. Vendar kako narediti uspešno fotografijo? Kako pravilno nastaviti kamero, da bo ostro kjer želimo, da tekač ne bo premaknjen, da bo pravilno osvetljen ter, da ne bo vse drugo v okolici bolj vidno kot naš tekač?

Foto: Vlasta Gorup
intihar

 

 

 

 

 

 

 

 

Četrtek, 9. 3. 2017, ob 19. uri v MC Podlaga:
Tekaški potopis MATJAŽA VRHUNCA: MOŽ, KI JE PRETEKEL VSE NAJVEČJE MARATONE SVETA.
Matjaž Vrhunec je pretekel več kot 150 polmaratonov in več kot 50 maratonov, med katerimi je tudi šest največjih, ki so uvrščeni v serijo World Marathon Majors. To so maratoni v Tokiu, Bostonu, Londonu, Berlinu, Chicagu in New Yorku. O njih bo spregovoril tudi na tekaškem potopisu.

MKM_Matjaž Vrhunc

 

 

 

 

 

 

 

 

Četrtek, 16. 3. 2017, ob 19. uri v MC Podlaga:
Predavanje dr. TADEJA MALOVRHA: doping prehranska dopolnila in stranski učinki.
Prof. dr. Tadej Malovrh, strokovnjak na področju boja proti dopingu, je bil predsednik komisije za antidoping pri Atletski zvezi Slovenije in delegat za antidoping pri evropski atletski federaciji.
Vodil je nekatere odmevne procese pri slovenskih atletih. Na predavanju bo spregovoril o dopingu ter prehranskih dopolnilih in njihovih stranskih učinkih, ki so javnosti velikokrat nedostopni.
MKM_Tadej Malovrh

 

 

 

 

 

 

 

 

Petek, 24. 3. 2017, ob 19. uri v Srednji dvorani Kosovelovega dom Sežana:
Dokumentarni film MARATON!  in pogovor z ultramaratonko  ANDREJA STERLE PODOBNIK.
Dokumentarni film razkriva polstoletno zgodovino tekaškega gibanja, neverjetno zgodbo nekoč marginalnega in militantnega dejanja upora proti konservativnim tekaškim zvezam in širšim družbenim predsodkom, ki je s časom postalo globalna strast in navsezadnje velik posel.  Po projekciji sledi pogovor z ultramaratonko Andrejo Sterle Podobnik, ki je na ekstremni tekaški preizkušnji Everest Trail Race premagala vso konkurenco, leta 2016 pa postala še Slovenka leta.

V mesecu marcu vas vabimo tudi na pregled tekaške in športne literature v Kosovelovi knjižnici Sežana ter razstavo tekaških fotografij članov Fotokluba Žarek v poslovalnici Spar Sežana.
Za najmlajše pa bomo poskrbeli s športnimi ustvarjalnicami: izdelava tekaških značk in magnetov, buffov,…
MAR UNIV 2017

 

 

 

 

 

 

 
Pobudnik in koordinator Maratonske univerze je Mladinski center Podlaga. Soorganizatorji programa so: Športni center – Zavod ŠTIP, Fotoklub Žarek, Kosovelov dom Sežana, Kosovelova knjižnica Sežana, LAS – področje preventive Občine Sežana.