jane’s walk 2018 v sežani

20180506
10:00

Urbani sprehod “Jane’s Walk” Sežana:
Izgubljena?Dediščina.
Sežana, 6. maj 2018, (nedelja), ob 10.00.
Na sprehod po Sežani odrinemo izpred železniške postaje.
Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestih in mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu hoje po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora. V sodelovanju z Mladinskim centrom Podlaga in pod vodstvom krajinske arhitektke Petre Grmek se letos že drugič zapovrstjo pridružujemo mednarodni pobudi tudi v Sežani. Po lanskem spoznavanju prostorov srečevanj bomo skladno z evropskim letom kulturne dediščine letos Sežano odkrivali skupaj z njeno (kulturno) dediščino, spoznavali današnji in se spominjali njenega nekdanjega, ponekod že izgubljenega obraza.
Zgodovina Sežane kot mesta je sorazmerno kratka, v njej bi ravno tako zaman iskali pomembne bitke, slikovite gradove in ostale ostanke, ki jih običajno razumemo pod pojmom kulturna dediščina. Vendar je kulturna dediščina veliko več kot le zidovi, najdbe in letnice pomembnih dogodkov – predstavlja namreč del nas, našega okolja in predvsem našega odnosa do njega. Sprehod tako ne bo namenjen zgolj ogledovanju mestnih stavb prepoznanih za kulturno dediščino, pač pa bomo na Sežano skušali pogledati z drugačnimi očmi in hkrati razmislili, za katerimi fasadami se skriva kaj več kot le “še ena hiša”, zakaj radi živimo v našem mestu, kateri mestni predeli ga delajo posebnega in so kot taki vredni naše zaščite. Spraševali se bomo o pomenu in smiselnosti ohranjanja zgodovinskih stavb v sklopu živečega mestnega prostora danes. Je dediščina sploh tvorni del mesta ali predstavlja v njem le všečno kuliso? Lahko gresta skrb za varnost (pešcev) in ohranjanje dediščine z roko v roki?
Od začetne točke, železniške postaje, se bomo po manjših in večjih ovinkih sprehodili vzdolž osrednje mestne ceste – od semaforiziranih križišč na zahodu, skozi ozke enosmerne kraške ulice do vzhodnega konca mesta – ter tako ponovno zakorakali skozi prostor in čas Sežane.
Več o mednarodni akciji Jane’s Walk si lahko preberete na: ipop.si in janeswalk.org.janes