,

06
dec

Skodelica dobrih misli in Srečkov čaj

VABLJENI NA SKODELICO DOBRIH MISLI IN SREČKOV ČAJ

6. december ob 16h, Park pri Starem Gradu 

(Stojnica MC Podlaga v sklopu Praznične Sežane)
Projekt »Skodelica dobrih misli in Srečkov čaj« je odet v odtenke rumeno-modre, ki bi najlepše zaobjela humanizem, zelene, ki simbolizira naravo in okoljevarstvo, ter rdeče kot barve energije, ki preveva otroštvo in mladost.

Navdih projekta so misli, zbrane v knjižici »Ne vprašaj me, kaj je življenje, živi!«, ki jo je uredila Jolka Milič in je vez z našim humanistom in vizionarjem Srečkom Kosovelom. Prav njegove vrednote in odnos do kulture ter umetnosti kot pot razumevanja in spreminjanja sveta so bili vodilo pri delu in ustvarjanju skodelic dobrih misli.

Pri tem je pomembno poudariti, da gre za projekt več deset mladih in ustvarjalnih ljudi, ki živijo, se šolajo ali ustvarjajo v našem lokalnem okolju.

SRCENamen ustvarjalcev projekta »Skodelica dobrih misli« je bil osrečiti soljudi in v prihajajoče leto, ko bomo obeležili 110. obletnico pesnikovega rojstva, ponesti sporočilo, ki ga je v kulturno dediščino Krasa globoko zakoreninil Kosovel. To je sporočilo humanizma, solidarnosti in filantropske drže. Želimo si, da bi preplet vseh treh vrednot objel in vodil naša življenja.

Po receptu Jadranke Jerina bomo na naši stojnici stregli brezplačen Srečkov čaj, ki ga je na oktobrski zeliščarski delavnici MC Podlaga na kraški gmajni nabrala skupina sežanskih četrtošolcev. Da bi se izognili plastični embalaži, smo se odločili za zelen pristop, zato vam bomo čaj postregli v keramičnem lončku – skodelici dobrih misli. Za skodelico boste vplačali kavcijo (3 EUR), ki jo boste ob vračilu lončka dobili nazaj. Če vam bo skodelica všeč, pa jo boste lahko odnesli s seboj domov. Morda vam polepša praznična jutra in vas navdihne za kakšno lepo dejanje. Soroden koncept ponudbe toplih napitkov v keramičnih skodelicah na božičnih sejmih že poznajo in uspešno izvajajo v več evropskih mestih.

Zbrani denar bomo namenili za izobraževalne in kulturne vsebine v MC Podlaga, v katere si želimo vključiti več otrok in mladih z manj priložnosti.

Naj bo december v vaših srcih topel in prav tako tudi leto 2014.

Mladinski center Podlaga (Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana)

 

USTVARJALCI PROJEKTA

OLYMPUS DIGITAL CAMERADelavnica kraških zelišč z mentorico Jadranko Jerina – sodelovali so učenci 4. razreda OŠ Srečka Kosovela Sežana: Leonora Murseli, Naja Zidar, Adisa Nuhanovič, Karin Pirjevec, Erik Perhavec, Đženisa Bajramoska z učiteljico Mojco Hrib.

Ustvarjalci vzorcev po mislih Srečka Kosovela (S. Kosovel, 2013: »Ne vprašaj me, kaj je življenje, živi!«. Uredila: Jolka Milič. Sežana: Kosovelova knjižnica.)

Angelina Tadić: »Nove poti« (ŠC Srečka Kosovela Sežana, 3. ART. Mentorica: Jelena Uršič)

Bojan Vitez: »Lučka ob cesti« (Varstveno delovni center Koper – enota Sežana. Mentorica: Milena Živec)

Barbara Ostrouška: »Utrinki kozmične volje« (Varstveno delovni center Koper – enota Sežana. Mentorica: Milena Živec)

Vida Ravbar: »En korak, en poljub« (Varstveno delovni center Koper- enota Sežana. Mentorica: Milena Živec)

Končno oblikovanje vzorcev in priprava za tisk: Jelena Uršič

Petra Mozetič: »Dotakni se src« – lastna interpretacija Kosovelove misli (Višja strokovna šola Sežana, smer Oblikovanje materialov, 2. letnik. Mentor: Anton Marn)

 

Haikuji

HaikuDora Kavčič: »Sanje« (ŠC Srečka Kosovela Sežana, 3. GIM. Mentorica: Maša Rolih)

Ajda Marjanovič: »Snežinka« (ŠC Srečka Kosovela Sežana, 3. GIM. Mentorica: Maša Rolih)

Marja Vrečko: »Roke« (ŠC Srečka Kosovela Sežana, 3. GIM. Mentorica: Maša Rolih)

Poslikave haikujev: umetniški tandem Kreative WANDA (Nuša Lederer: »Sanje«, Vanja Čok: »Snežinka« in »Roke«)

Koordinacija projekta: MC Podlaga (Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana)

 

Mladinski center Podlaga se vsem mladim, ki ste nam poslali svoja dela, najlepše zahvaljuje za vaše umetniške utrinke in trud!

Hvala tudi ga. Jolki, mentoricam Jadranki, Mojci, Mileni in Maši , mentorju Antonu in oblikovalkam Jeleni, Nuši in Vanji za njihovo neprecenljivo pomoč pri projektu.