22
okt

Predavanje za mlade: Pogumno o čustvenih stiskah odraščanja in iskanju rešitev

Ura pričetka: 11:45 | Kategorija:

Predavanje za ŠC Srečka Kosovela Sežana (v sklopu Tedna mladinskega centra Podlaga) .

PREDSTAVITEV PROBLEMATIKE
Mlade osebe so zaradi čustvenega prebujanja izjemno ranljive za razvoj raznolikih čustvenih težav. Ko se znajdejo v čustveni stiski in nimajo zadovoljive podpore, so primorane reševati situacijo na neučinkovite načine. Zato v določenih obdobjih nimajo nobene druge možnosti, kot da začnejo škoditi sebi. Tako lahko razvijajo motnje hranjenja, se omamljajo z alkoholom, stremijo k pretiranemu perfekcionizmu in uspehu, se zatekajo v računalniški svet, pretirano fantazirajo in sanjarijo, razvijajo tesnobna in depresivna razpoloženja, fobije, se izolirajo od vrstnikov ali se zapletajo v škodljive odnose. Pogosto ob tem nimajo dostopa do konkretnih informacij, kako se spopasti z nastalo situacijo, in jo razrešiti, še preden začne resno psihološko ogrožati njihov
vsakdan.

TEMATIKE PREDAVANJA
Na predavanju z ovrednotenjem čustvene stiske mladega človeka predstavimo zakaj mladi doživljajo čustvene stiske in zakaj ogromno mladih razvija škodljiva delovanja. Prikažemo, katere so najpogostejše čustvene težave, ki mlade tekom odraščanja ogrožajo. Podamo iztočnice za pomoč, kako reagirati in pristopati do mladih oseb, ki so v stiski, in kako pomagati sebi, ko opazimo, da nekaj ni v redu. Opozorimo, kdaj je smiselno poiskati pomoč in kakšna strokovna pomoč obstaja za obravnavo čustvenih težav. Ponazorimo, da so težka obdobja lahko le prehodna stanja, ki mlademu človeku dajejo priložnost. Mlade poskušamo razbremeniti in poudarjamo, da lahko zaradi naraščajoče samostojnosti s pravočasnim prepoznavanjem in razreševanjem težav zaživijo brez škodljivega delovanja do sebe in drugih. Tako lahko obogatijo življenje in v polnosti izkoristijo lastne potenciale in talente.

V ČEM SMO DRUGAČNI?
Mladim posredujemo koristne informacije o nastajanju, prepoznavanju in preprečevanju najpogostejših čustvenih težav. Tematike se lotevamo na podlagi psihoterapevtskega dela s starši otrok v čustvenih stiskah in individualnega dela z mladimi odraslimi, ki imajo raznolike čustvene težave. Zato spregovorimo o čustvenih stiskah in rešitvah mladostniškega obdobja na strokoven in terapevtski način, a hkrati informacije posredujemo sproščeno ter zanimivo.

Predava dr. Aleksandra Rožman, univ. dipl. soc. del. z INŠTITUTA PSIHOLOGIJA ZAŠČITITI OTROKA za psihoterapijo, raziskovanje in izobraževanje. Doktorirala je s področja zakonske in družinske terapije. Ima večletne delovne izkušnje na področju problematike motenj hranjenja.

Celoten program Teden mladinskega centra Podlaga si lahko ogledaš tukaj.