08
feb

Moveknowledgement & Čao Portorož

Ura pričetka: 22:30 | Kategorija:

moveki

Moveknowledgement je zasedba vzklila iz novomeškega okolja, ki ustvarja unikatno fuzijo hip-hopa, duba, rocka in elektronske glasbe. Njihove odrske nastope dopolnjujejo z zvočnimi eksperimenti in konceptualnimi vizualizacijami. Za svoje glasbeno udejstvovanje so prejeli več glasbenih nagrad in pohval, tako kot skupina in N`toko kot samostojni hip-hop ustvarjalec. Leta 2011 so Moveknowledgement izdali četrti studijski album z naslovom “Pumpdown”, ki je bil v mnogih medijih imenovan v ožji krog albumov leta. Po odmevnem hiphop/dub eksperimentu “Listen to Nebukadnezar” in seriji uspešnih elektronsko obarvanih impro koncertov v sklopu projekta Moveknowledgement FreePop Orchestra, je peterica stopila na naslednjo stopnico svoje eklektične ustvarjalne poti. Četudi naslov “Pumpdown” zveni kot nekaj kar bi izšlo v času, ko sta se srečala hip hop in rave, je glasba vse prej kot usmerjena v preteklost. Tokrat so se dub-ovski efekti in kompleksni aranžmaji umaknili močnim kitarskim rifom in bolj prvinskim ritmom, rezultat pa so nekatere njihove avtorsko najmočnejše pesmi doslej. Skozi besedila in tudi vizualno prezentacijo še vedno seva njihova značilna sci-fi estetika, bizarni retro-futurizmi in new-agerska mistika, k temu pa so dodali krepko dozo rock` n` rolla. Po mnenju benda je največja kvaliteta albuma “Pumdown” dejstvo, da ga je užitek igrati v živo in zato si obetajo zabavno turnejo po slovenskih festivalih in klubih.
“Sex, drugs and UFOs!”

FB: https://www.facebook.com/MoveknowledgementBand
BC: http://moveknowledgement.bandcamp.com/

Čao Portorož: Bend sicer letos šteje štiri leta, predlani je izdal prvenec, se lani preizkusil še na Klubskem maratonu, letos pa navdušeno zakorakal proti drugemu delu svojega filma. Alternativni rock devetdesetih, novovalovska šola, indie, rock in punk so klasični žanrski orisi, ki jih zasedba pretvarja v samosvoj izraz multijezičnih besedil in podivjanega rokenrola ali kot je ob izidu kompilacije Klubski maraton 12 dve novi skladbi za revijo Odzven komentiral glasbeni kritik Igor Bašin: “Čao Portorož, je opozoril nase lani z odličnim prvencem. V novih skladbah Ću in Anže ohranja nabrito vibro, v kateri ne moremo preslišati nalezljivega beograjsko-novosadskega trikotnika Disciplina kičme–Boye–Obojeni program.”

Bend, ki očitno simpatizira z domačimi mesti, se je album odločil posneti v Mariboru in sicer v dvorani Gustaf. Ekipa sodelavcev prav tako nadaljuje zgodbo prvega albuma. Za tehnično mojstrstvo in obračanje knofov je poskrbel Žare Pak, za mastering Janez Križaj, za vizualno podobo pa Mina Fina.

Prvi album: http://caoportoroz.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/%C4%8Cao-Portoro%C5%BE/184888898219547