izvedeni projekti las 2015

ZDRAVA PREHRANA PREDŠOLSKIH OTROK

Izvajalec: Vrtec Sežana

Irena Čampa Širca, klinična dietetičarka je poudarila, da je za razvijajočega otroka  najbolj pomembnih prvih 100 dni od spočetja, pomembno je kaj nosečnica je, prehrana naj bo raznovrstna in uravnotežena.

Imunski sistem podedujemo, moramo mu dati ustrezne prehranske navade. V vsaki družini se lahko spremenijo prehranjevalne in gibalne navade.

Pomembni so redni dnevni obroki( 3 glavni in 2 vmesne malice ), dobre prehranjevalne navade, za otroka je zelo pomemben zgled staršev. Dan pričnimo z zajtrkom.  Če zajtrkujemo lažje funkcioniramo in ohranjamo koncentracijo, pri reševanju nalog smo uspešnejši. Brez zajtrka pri naslednjem obroku pojemo več. Zajtrk je kot gorivo, ki ga potrebujemo da prižgemo in zaženemo stroj. Po 8-12 urah spanja je namenjen prekinitvi lakote. Zajtrk pokrije četrtino  energijskih in hranilnih potreb organizma. S kasnejšimi obroki ne moremo nadomestiti potreb po hranilih kot so: Fe, Ca, vlaknine. Zajtrk pomaga uravnavati apetit čez cel dan. Zajtrk prebudi metabolizem, ki se čez noč umiri. Izpuščanje zajtrka vodi v debelost. Če zajtrkujemo uspešneje izgubljamo telesno težo. Večerja naj bo za polovico lažja kot kosilo.

Optimalna prehrana omogoča nemoteno rast in razvoj, omogoča delovanje in obnavljanje tkiv in pokrije energetske in hranljive potrebe. Najbolj občutljivo obdobje rasti je do 5 leta starosti, za dekleta med 10-12 letom, za fante med 15-19 letom.

( 0-6 mes.) Dojenčki naj bodo dojeni izključno do 6. meseca starosti.

(6-12 mes.) Nadaljevanje dojenja do 12. meseca starosti, postopno uvajanje druge hrane, prehod na trdo hrano. Zavračanje novih živil je normalen proces spoznavanja novih okusov. Potrebno je vztrajati in ponuditi npr. zelenjavo na nevsiljiv način najmanj 8-11 krat. 85% staršev obupa po 3 poskusih, 70% dojenčkov sprejme okus določene zelenjave šele po osmem poizkusu. Uvajamo zelenjavo, krompir, riž, maščobo, gluten, meso, losos, na koncu sadje.

Za otroke stare (0mes. do 12 let) je pomembno, da starši ustvarijo okolje, ki spodbuja fizično aktivnost in omejuje gledanje televizije.

Od (1-4 let), 16-75% malčkov in njihovih staršev poroča o težavah s hranjenjem, zaradi zavračanja ponujene hrane in ne- vzpostavljene prehranjevalne rutine. Malčki niso pomanjšani odrasli in še vedno potrebujejo skrbno načrtovanje vsakodnevne prehrane.

Pomembno je vzpodbujanje pitja vode ter omejitev vnosa sladkorjev in sladkanih pijač. Pomembno je omejevanje vnosa soli, omejevanje uživanja sadnih sokov ter omejevanje sedenja. Zato televizija in računalnik ne sodi v otroško sobo.

V starosti otrok od 5 do 10 let je pomembna podpora staršev pri spodbujanju otrokove fizične aktivnosti, zagotavljanje varnosti, omejevanje časa za medije max. 1 uro dnevno. Otroci naj poskusijo različne športe, da bodo lažje izbrali, kateri jim najbolj leži.

Otroci in mladostniki ne potrebujejo strogih omejevalnih diet, le zdravo prehrano in redno gibanje. Preventiva bolezni srca in ožilja se mora začeti v zgodnjem otroštvu.

Pri neješčnem otroku je pomembno, da pol ure do 45 minut pred obrokom  ne pije, potem otroku ponudimo obrok. Pomembno je, da se družina neha ukvarjati z neješčnostjo,  takrat bo začel otrok jesti (neha o tem razpravljati pred otrokom oz. odrasli med sabo). Pomembno je, da v prehrano vnesejo starši red: kdaj obroki hrane, hrana naj bo kuhana in  raznovrstna.

Hrana v otroštvu in mladosti je ključnega pomena tudi zaradi preprečevanje številnih kroničnih  nenalezljivih bolezni v  kasnejšem obdobju.

Starše, ki  so se udeležili zadnjega srečanja Šole za starše v novembru  smo zaprosili, da so izpolnili vprašalnik, ki nam je  v pomoč pri ugotavljanju zadovoljstva z letošnjo Šolo za starše in v pomoč pri načrtovanju Šole za starše v  šolskem letu 2015/16.

 

Starši so zadovoljstvo s predavanjem Marka Juhanta izrazili s povprečno oceno= 4,64( na lestvici od 1-5, odgovorilo je 39 staršev), zadovoljstvo s predavanjem  Irene Čampa Širca pa s povprečno oceno  4,75 (odgovorilo je 41 staršev).

 

Pripravila: Teja Čeh Svetina, uni.dipl.psih.

zadnji prispevki

Naroči se na e-novice IN BODI NA TEKOČEM!
Naroči se