izvedeni projekti las 2015

Šola za starše – Marko Juhant: Kako postavljati otroku meje

Izvajalec: Vrtec Sežana

15.10.2015 je Marko Juhant predstavil temo: KAKO POSTAVLJATI OTROKU MEJE

Specialni pedagog Marko Juhant je v svojem predavanju opozoril na to, da so meje tisto, kar je dovoljeno kdaj in kje (doma ni enako kot v javnosti) in misel »naj bo otrok srečen« je izgovor, da otroci nimajo mej.

Za otroka je pomembna samostojna igra z drugimi otroki, ki so različnih starosti. Med simbolno igro odigrajo vloge iz »realnega« življenja in se ob tem mnogo naučijo. Poudaril je, da »cartanje« ni razvajanje ter da naj bodo starši usmerjeni na to, kako bodo otroka vzgojili, ne pa samo izobrazili, kar je nakazal s primerom, da če ga naučiš voziti kolo brez vzgoje (t.j. varnosti v prometu), bo brez upoštevanja pravil zapeljal na cesto in tam ne bo vedel, kakšna pravila mora upoštevati.

V vzgoji šteje kar narediš, ne kar rečeš – pomembna je doslednost, da starši izpeljejo dejanje, saj si otrok si zapomni dejanje staršev, ne besed.

Pomembna je meja samostojnosti otroka, starši pozabljajo, kaj otroci zmorejo. Otroci naj bi pred vstopom v OŠ osvojili brisanje nosu, zavezovanje vezalk, toaletno higieno ter samostojno hranjenje. Pri obrokih damo otroku na izbiro tisto, kar sami želimo –   zajtrk naj izbere sam, za kosilo mu ponudimo 2 možnosti, on naj izbere eno  – to je navajanje na okuse, pravila… Nove okuse pridobivajo otroci počasi, ponuditi jim je treba večkrat po malo.

Svetoval je kako otroke navajati na nove okuse, tudi  »prašičkovo večerjo«, kako naj na sprehodih držimo otroka oz. se drži sam, kako ravnati ob izbruhih trme ali besa ter opisal je razliko med popuščanjem in popustljivostjo.

Poudaril je še, da je srečen otrok tisti, ki je nekaj dosegel s svojim trudom in da naj se otroci navajajo prenašati trenutke frustracije, da jih starši ne prikrajšajo za le-te s tem, ko naredijo namesto njih ali rešujejo težave namesto njih. Otroci v predšolskem obdobju in v prvi triadi OŠ pridobivajo stališča in vzorce vedenja ter izkušnje, ki jih obdržijo kasneje v življenju in zato je vrtec kot institucija pomemben, saj se otroci tu navajajo na sodelovanje v skupini, na red in medsebojno pomoč.

Srečanje je zaključil s pomembnim sporočilom, naj imajo starši svoje otroke radi in da naj jim to tudi z besedami povejo.

zadnji prispevki

Naroči se na e-novice IN BODI NA TEKOČEM!
Naroči se