informiranje

Delavnica uličnega gledališča v Sežani – 14. – 17. september. 2017

delavnice

Intenzivni 4 dnevni izobraževalno-kulturni program za mlade. Namenjena je vsem, ki bi želeli spoznati značilnosti in jezik uličnega gledališča ter si pridobiti izkušnjo nastopanja na ulici.
Prvi dan, si bodo udeleženci ogledali predstavo kateri sledi predavanje na temo uličnega gledališča. V petek in soboto bo poteka intenzivno izobraževanje na področju igre in improvizacije, iskanje lika, raziskovanje glasu in giba, učenje osnovnih akrobatskih veščin in uporaba javnega prostora kot umetniškega prostora. V nedeljo pa se bodo udeleženci udejstvovali v lastni izrazni obliki in pripravili kratko intervencijo pod vodstvom mentorjev.

URNIK

Četrtek, 14. 9  / 16.00 – 19.00 – Ogled predstave in predavanje  o uličnem gledališču
Petek, 15. 9 / 16.00 – 19.00 – Delavnice fizičnega gledališča
Delavnice fizičnega gledališča bodo sestavljene iz treh delov. V prvem delu bomo naredili nekaj spoznavnih vaj, katerim bodo sledile ogrevalne vaje za glas in telo. Telo bo naš instrument tekom celotnih delavnic. V drugem delu bomo delali vaje za skupinsko dinamiko, obvladovanje fizičnega prostora in prezenco na odru. V tretjem delu se bomo ukvarjali z „nevtralnostjo“ in z različnimi stanji energije na odru in temu primerno bo tudi delo z glasom. Udeleženci bodo na podlagi teh vaj po skupinah sestavljali krajše prizore.
Polona Prosen se je že v času študija španščine in francoščine na Filozofski fakulteti   v   Ljubljani   ukvarjala   s cirkuško   pedagogiko   in   uličnim gledališčem, po diplomi pa je opravila
še gledališko-cirkuško šolo v Španiji in EVS prakso v umetniškem rezidenčnem centru v  Franciji. Trenutno deluje  kot samozaposlena v kulturi in se posveča pripovedovanju,   gledališču   in   delu producentke pri Gledališču Ane Monro.

Sobota, 16.9 /  10. 00 – 13. 00  – Klovnovske delavnice
Na delavnici bomo spoznavali osnove klovnovskih likov, kako delujejo z občinstvom in kako se odzivajo. Naučili se bomo kako lahko zgradimo klovnovsko točko, kako začnemo z zgodbo, kako v klovnovskem liku reagiramo in zgradimo dramsko napetost. V kratki delavnici bomo na koncu že lahko oblikovali preprosto klovnovsko točko in jo predstavili sotečajnikom. Delavnico bo vodil mag. Tomaž Lapajne Dekleva.
Tomaž Lapajne Dekleva je ustvarjalec na področju sodobnega gledališča (Kolektiv Narobov – Ježkova nagrada 2007), improvizacijskega gledališča (Instant šov, Impro liga), gledališča za otroke (Gledališče Unikat), uličnega gledališča, klovnostva (Rdeči noski), sodobnega plesa (En-knap in Andreja Rauch Podrzavnik), filma (Televizija Slovenija, Neda Baćić) in radia (Radio Slovenija). Je avtor več objavljenih oz. uprizorjenih dramskih besedil (Radio Slovenija, Televizija Slovenija, založba Panika, revija Mentor). Poučeval je gledališko improvizacijo na Dramsko gledališki gimnaziji v Novi Gorici ter na delavnicah doma in v tujini.

15.00  – 18.00  – Improvizacijska delavnica
Car improvizacije sta spontanost in iskrenost. Da pa lahko improviziramo brez meja, se moramo udobno počutiti v skupini, v kateri delamo. Preko skupinskih iger se bomo bolje spoznali, se sprostili in pustili dvome ob strani. Skupaj bomo gradili zaupanje v nas same in v skupino ter se igrali z besedami ali brez njih. In ker nam besede ne bodo v pomoc pri ustvarjanju zgodb, bo poudarek delavnice na gibalnem izražanju, zavedanju telesa v prostoru in igranju s skupinskimi impulzi. Ko se bomo dovolj razgibali, bomo raziskovali gib v igri. Posebnost improvizacijskega gledališča je interakcija z občinstvom, preko improviziranih prizorov se bomo ucili spremljati publiko, se ji prilagajati, in jo upoštevati.
Sara Šoukal, uni. dipl geografinja, amaterska igralka in mentorica improvizacijskega gledališča. Z impro gledališčem se ukvarja od svojega 11.leta, je predsednica društva Impromobile, je vodja izobraževanja v Impro ligi in Šili-šolski impro ligi, je članica mednarodnega evropskega združenja improvizatorjev- Ohana. Redno se izobražuje in nastopa na impro festivalih doma in po svetu.

Nedelja, 17. 9 / 10.00 – 13. 00 in 15. 00 – 18. 00  – Produkcija pod vodstvom mentorjev Sare Šabec, Mojce Sovdat in Uroša Marolta in predstavitev in ulici.

 

Cena delavnice:
50 EUR učenci in dijaki,
40 EUR člani Kluba študentov Sežana,
70 EUR ostali mladi do 30 let in brezposelni,
90 EUR vsi ostali.

Prijava:
Delavnica je namenjena skupini najmanj 7 do največ 20 oseb.
Starost: 12+
Lokacija: Srednja dvorana Kosovelovega doma Sežana oziroma na prostem (park, ploščad pred domom, ulica).
Prijave se zbirajo v Kosovelovem domu Sežana na e – naslovu  info@kosovelovdom.si do 8. septembra 2017.

Organizatorji delavnic:  MC Podlaga, Kosovelov dom Sežana in Klub študentov Sežana.