19
feb

FILMŠULA: Posebni (Hors normes)

Kategorija:

OD čet, 18. februarja 2021 DO pet, 19. februarja 2021.

V četrtek, 18.2. od 18h dalje bo na voljo spletni ogled filma POSEBNI (Hors normes), ki ga bomo omogočili le prijavljenim (prijave sprejemamo do 18.2. do 15h na info@mcpodlaga.com). Film bo na voljo do 19.2. do 18h.

V petek, 19.2. ob 18h sledi zoom pogovor po filmu, ki ga bo vodil Rok Govednik, njegov gost pa bo Peter Steničnik.

Peter Steničnik je vzgojitelj v stanovanjski skupini Črnuška gmajna pri Mladinskem domu Jarše. Stanovanjska skupina deluje v dobro otrok in mladostnikov ter njihovih družin tako, da mladim zagotavlja pogoje za uspešno šolanje in zdrav osebnostni razvoj, družinam pa drugo potrebno strokovno in človeško pomoč v skladu z sodobnimi interdisciplinarnimi spoznanji o človekovi osebnosti in njegovih pravicah ter svoboščinah. Peter je aktiven tudi pri zagovorništvu otrok pri Varuhu človekovih pravic in pri izobraževanju pedagoških delavcev.

Napovednik filma: https://www.youtube.com/watch?v=nVqMVKnPLtg&feature=emb_title

O filmu:

Posebni (Hors normes)
Francija, Belgija / 2019 / 114 min / francoščina

Režija in scenarij :Olivier Nakache, Éric Toledano,
Igrajo:
Vincent Cassel, Reda Kateb, Hélène Vincent, Bryan Mialoundama, Alban Ivanov, Benjamin Lesieur
Distribucija FIVIA – Vojnik

Bruno in Malik že dvajset let živita v čisto posebnem svetu. Prvi vodi organizacijo, ki skrbi za avtistične otroke in mladostnike, drugi pa mlade iz revnih četrti usposablja za spremljevalce »posebej težavnih« posameznikov. Ko inšpekcija pod drobnogled vzame Brunovo organizacijo, ki deluje mimo zakona, in ji zato grozi zaprtje, se skozi zgodbo začnejo porajati vprašanja o tem, kam napotiti težavnejše primere, katere so vse ostale organizacije že zavrnile, in ali so posamezniki, kot je Bruno, res edino zatočišče za tiste, pri katerih sistem odpove.

Film, ki se težke teme loteva s toplino in humorjem, sta po resničnih dogodkih posnela Éric Toledano in Olivier Nakache, režiserja uspešnice Prijatelja (Intouchables, 2011).
Zaključni film lanskega festivala v Cannesu in dobitnik nagrade občinstva v San Sebastiánu.

Partnerji programa FILMŠULA v sezoni 2020/2021 smo:

Mladinski center Podlaga, Kosovelov dom Sežana, Klub študentov Sežana, ŠCSK Sežana.